czwartek, 26 listopada 2015

Burak zdrowy jest!

Burak czerwony jest smaczny i zdrowy, a taki niepozorny...
Burak zawiera bardzo dużo pierwiastków mineralnych takich jak żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź i tak dalej... 
Jest on również bogaty w kwas foliowy oraz betaninę - składnik ten ma działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe. 
No właśnie taki jest ten nasz buraczek. :)
Można go serwować na rozmaite sposoby. A oto nasza propozycja:

Przepis na 10 kg buraków!












Zalewa:
  • 4 l wody;
  • 0,75 l octu 10%;
  • 2 duże łyżki soli;
  • 1 kg cukru;
  • 0,5 paczki ziela angielskiego;
  • 1 paczka pieprzu ziarnistego;
  • 1 paczka liścia laurowego;
  • 1 kg cebuli (pokrojonej w grubą kostkę);
  • 1 duża główka czosnku;
Wszystkie składniki zalewy zagotować i pozostawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu odcedzić.

Buraczki ugotować, obrać ze skórki, zetrzeć na grubych oczkach, zalać wystudzoną zalewą na 48 godzin. 
Po 48 godzinach zlać zalewę do słoików (odcedzoną zalewę bez buraków!) można jej użyć do barszczu!
Buraki również przełożyć do słoików i lekko ucisnąć.
Całość szczelnie zamknąć i zapasteryzować na sucho.

Smacznego!

Rada: do tarcia buraczków używamy maszynki do mielenia mięsa z końcówką do tarcia. Pozwala to zaoszczędzić czas i przyspieszyć tempo pracy.

A Wy jakie znacie przepisy na buraczki? czekamy na Wasze propozycje! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz