wtorek, 24 listopada 2015

"Jabłko z wieczora, nie trzeba doktora!"

Każdy z nas wie jak przyjemnie w mroźne, zimowe wieczory usiąść po ciężkim dniu i przekąsić coś słodkiego przy kubku ulubionej kawy lub herbaty.
Jabłonie są bardzo popularne w naszym kraju. Jabłka to doskonały produkt, który można wykorzystać do przyrządzania potraw, przetworów, napojów i wielu innych specjałów. Zawierają one od 8-12% cukru, w zależności od odmiany i stopnia dojrzałości.




Dziś przedstawiamy nasz pomysł na szarlotkę w słoiku:

Potrzebujesz:

  • 5 kg obranych i wygniazdowanych (wypestkowanych) jabłek;
  • 1-1,5 kg cukru (w zależności od gustów smakowych);
  • cynamon, gożdziki;
  • 2 cytryny;
  • 2 szklanki wody;
  • całkiem spory garnek!
  • i najważniejsze: dobre towarzystwo do pomocy! :)


Przygotowanie:

1. Do gotującej się wody wrzucamy pokrojone w grubą kostkę jabłka i zasypujemy cukrem.


2. Dodajemy cynamon i goździki.

3. Jabłka dusimy w garnku, często mieszając.



4. Pod koniec duszenia, kiedy jabłka będą już wystarczająco miękkie, dodajemy sok z dwóch cytryn. Wszystko mieszamy razem i ściągamy z pieca.

5. Gorącą szarlotkę przelewamy do wyparzonych i suchych słoików. Zakręcamy jeszcze ciepłe, wkładamy do zimnego piekarnika i ustawiamy go na 130 stopni, kiedy piekarnik osiągnie zadaną temperaturę pasteryzujemy słoiki 10-15 minut).

Gotowy produkt można schować do spiżarki, albo dać komuś w prezencie!


Rada: najlepiej za każdym razem używać nowych zakrętek, takich które nie będą się przekręcały, słoiki muszą być porządnie zakręcone!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz