Jabłonie są bardzo popularne w naszym kraju. Jabłka to doskonały produkt, który można wykorzystać do przyrządzania potraw, przetworów, napojów i wielu innych specjałów. Zawierają one od 8-12% cukru, w zależności od odmiany i stopnia dojrzałości.
Dziś przedstawiamy nasz pomysł na szarlotkę w słoiku:
Potrzebujesz:
- 5 kg obranych i wygniazdowanych (wypestkowanych) jabłek;
- 1-1,5 kg cukru (w zależności od gustów smakowych);
- cynamon, gożdziki;
- 2 cytryny;
- 2 szklanki wody;
- całkiem spory garnek!
- i najważniejsze: dobre towarzystwo do pomocy! :)
Przygotowanie:
1. Do gotującej się wody wrzucamy pokrojone w grubą kostkę jabłka i zasypujemy cukrem.
2. Dodajemy cynamon i goździki.
3. Jabłka dusimy w garnku, często mieszając.
4. Pod koniec duszenia, kiedy jabłka będą już wystarczająco miękkie, dodajemy sok z dwóch cytryn. Wszystko mieszamy razem i ściągamy z pieca.
5. Gorącą szarlotkę przelewamy do wyparzonych i suchych słoików. Zakręcamy jeszcze ciepłe, wkładamy do zimnego piekarnika i ustawiamy go na 130 stopni, kiedy piekarnik osiągnie zadaną temperaturę pasteryzujemy słoiki 10-15 minut).
Gotowy produkt można schować do spiżarki, albo dać komuś w prezencie!
Rada: najlepiej za każdym razem używać nowych zakrętek, takich które nie będą się przekręcały, słoiki muszą być porządnie zakręcone!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz