piątek, 4 grudnia 2015

Jedzmy ryby...



Kochani! Ze względu na wiele pytań naszych czytelników o nowe przepisy, mobilizujemy siły i przesyłamy Wam przepis na rybę w cieście - dla smakoszy piwa i nie tylko!


Przygotowaliśmy dla Was smaczne i nietrudne w wykonaniu danie.
Jaki jest efekt końcowy? sami musicie ocenić, przetestować i podzielić się z nami swoimi opiniami!
Ryby ze względu na dużą zawartość dobrze przyswajalnego białka są często spożywane przez osoby uprawiające sport, ale również gości na naszych stołach na piątkowych obiadach.


Ryba w cieście piwnym w towarzystwie marchwi i kartofla z wody.

Potrzebne nam będą:

250g ryby w naszym przypadku Dorsz.

ciasto:
* 2 szklanki mąki;
* 1 szklanka piwa;
* 1,5 szklanki wody;
* pieprz, sól, wegeta, papryka słodka i ostra do smaku;

marchew:
* 2 średniej wielkości marchwie;
* stołowa łyżka masła;
* 3/4 szklanki mleka;
* szczypta cukru;
* pół łyżeczki chrzanu;
* mąka z mlekiem do lekkiego zagęszczenia całości;

kartofle:
*gotowane tradycyjnie z dodatkiem soli;

garnitur:
*żółty greypfrut lub cytryna, pietruszka lub bazylia

Sposób wykonania:
Marchew: masło włożyć do rondelka i podgrzać, dodać mleko. Marchew obrać, zetrzeć na tarce i wrzucić do gorącego masła. Dodać cukier i chrzan. Dusić aż będzie miękka, całość lekko zagęścić mąką z wodą.

Ciasto: do miseczki  wlać wodę i piwo, dodać mąkę i przyprawy. Zależy nam aby konsystencja
ciasta była dość gęsta. Rybę kroimy na paski o szerokości ok. 1 cm i obtaczamy ją w cieście. Smażymy na głębokim oleju (po wrzuceniu ryby na olej czekamy ok. 20 sekund i łyżką cedzakową roztrzepujemy rybki żeby się nie posklejały). 

Ziemniaczki: gotujemy tradycyjnie.
Wszystko układamy na talerzu według uznania i zjadamy. :)

Pochwalcie się swoimi propozycjami przyrządzenia ryb - czekamy i życzymy smacznego!


Rada:
Z gorącym olejem nie ma żartów, dlatego pamiętajcie żeby zachować ostrożność!
W wypadku gdy ryba była mrożona - rozmrażamy ją w zimnej wodzie, po rozmrożeniu wycieramy
ręcznikiem papierowym.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz