Kochani! Ze względu na wiele pytań naszych czytelników o nowe przepisy, mobilizujemy siły i przesyłamy Wam przepis na rybę w cieście - dla smakoszy piwa i nie tylko!
Jaki jest efekt końcowy? sami musicie ocenić, przetestować i podzielić się z nami swoimi opiniami!
Ryby ze względu na dużą zawartość dobrze przyswajalnego białka są często spożywane przez osoby uprawiające sport, ale również gości na naszych stołach na piątkowych obiadach.
Ryba w cieście piwnym w towarzystwie marchwi i kartofla z wody.
Potrzebne nam będą:
250g ryby w naszym przypadku Dorsz.
ciasto:
* 2 szklanki mąki;
* 1 szklanka piwa;
* 1,5 szklanki wody;
* pieprz, sól, wegeta, papryka słodka i ostra do smaku;
marchew:
* 2 średniej wielkości marchwie;
* stołowa łyżka masła;
* 3/4 szklanki mleka;
* szczypta cukru;
* pół łyżeczki chrzanu;
* mąka z mlekiem do lekkiego zagęszczenia całości;
kartofle:
*gotowane tradycyjnie z dodatkiem soli;
garnitur:
*żółty greypfrut lub cytryna, pietruszka lub bazylia
Marchew: masło włożyć do rondelka i podgrzać, dodać mleko. Marchew obrać, zetrzeć na tarce i wrzucić do gorącego masła. Dodać cukier i chrzan. Dusić aż będzie miękka, całość lekko zagęścić mąką z wodą.
Ciasto: do miseczki wlać wodę i piwo, dodać mąkę i przyprawy. Zależy nam aby konsystencja
ciasta była dość gęsta. Rybę kroimy na paski o szerokości ok. 1 cm i obtaczamy ją w cieście. Smażymy na głębokim oleju (po wrzuceniu ryby na olej czekamy ok. 20 sekund i łyżką cedzakową roztrzepujemy rybki żeby się nie posklejały).
Ziemniaczki: gotujemy tradycyjnie.
Wszystko układamy na talerzu według uznania i zjadamy. :)
Pochwalcie się swoimi propozycjami przyrządzenia ryb - czekamy i życzymy smacznego!
Rada:
Z gorącym olejem nie ma żartów, dlatego pamiętajcie żeby zachować ostrożność!
W wypadku gdy ryba była mrożona - rozmrażamy ją w zimnej wodzie, po rozmrożeniu wycieramy
ręcznikiem papierowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz