czwartek, 24 grudnia 2015

Przepis na karpia


Chcecie zobaczyć co my przygotowujemy na Święta?
Tradycja to nie trend, bo trend przemija a tradycja zostaje. U nas co roku karp gości na wigilijnym stole, a od 5 lat przygotowujemy go w ten sam sprawdzony sposób, którym chcemy się podzielić albo nawet pochwalić! :)






Do przygotowania potrzebne nam będzie (i tu zaskoczenie bo wszystko na wyczucie) :
*cebula 
*czosnek
*wegeta 
*koper świeży
*cytryna
*karp pokrojony w płaty

Przygotowanie;
-cebulę, cytrynę i czosnek kroimy w połksiężyce, koper siekamy. Tak przygotowanymi składnikami przekładamy karpia i posypujemy wegetą.
-całość odkładamy do lodówki na jeden dzień.
-po jednym dniu przekładamy formę z naszymi składnikami do zamrażarki i przechowujemy do wieczora 23 grudnia
-całość wyciągamy na noc - musi się rozmrozić .
-karpia czyścimy z warzyw i tak przygotowanego panierujemy w bułce tartej i smażymy.


Dobra rada:
Dlaczego mrozimy? a no dlatego, że ryba posiada mikropory, w które wsiąknie "esencja" z warzyw i wegety - co nada rybie niesamowitego smaku i aromatu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz