Witajcie kochani!
Mikołajki coraz bliżej, wiec mamy dla Was wspaniałą mikołajkową propozycję - Ajerkoniak.
Mikołajki coraz bliżej, wiec mamy dla Was wspaniałą mikołajkową propozycję - Ajerkoniak.
Bardzo popieramy ekologię i wspieramy regionalnych producentów - w kuchni staramy się używać jak najwięcej właśnie takich
produktów. Jajka i mleko otrzymane z zaprzyjaźnionej fermy na pewno będą najlepsze do ajerkoniaku! :)
Potrzebne będą:
* 0.5l mleka
* szklanka cukru
* szklanka alkoholu 96%
* 8 żółtek
Do
garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier i pół laski wanilii. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystygnięcia.
Po wystygnięciu laskę wanilii wyciągamy. Żółtka roztrzepujemy, dodajemy do mleka i miksujemy.
Na końcu dodajemy alkohol - ważne by robić to wolno, żeby nie powstały nam grudki.
Rada
: Do miksowania używamy blendera - również gdy dodajemy alkohol.
Ajerkoniak z biegiem czasu troszkę
stężeje - przelewamy do buteleczki i odstawiamy na min. 2 dni.
Gotowe! I nie zapomnijcie poczęstować Mikołaja! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz