środa, 2 grudnia 2015

Mikołajkowy Ajerkoniak!

Witajcie kochani!
Mikołajki coraz bliżej, wiec mamy dla Was wspaniałą mikołajkową propozycję - Ajerkoniak.
Bardzo popieramy ekologię i wspieramy regionalnych producentów - w kuchni staramy się używać  jak najwięcej  właśnie takich produktów. Jajka i mleko otrzymane z zaprzyjaźnionej fermy na pewno będą najlepsze do ajerkoniaku! :)
Potrzebne będą:

* 0.5l mleka
* szklanka cukru
* szklanka alkoholu 96%
* 8 żółtek
* pół laski wanili


Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier i  pół laski wanilii. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystygnięcia.
Po wystygnięciu laskę wanilii wyciągamy.  Żółtka roztrzepujemy, dodajemy do mleka i miksujemy.
Na końcu dodajemy alkohol - ważne by robić to wolno, żeby nie powstały nam grudki.

Rada : Do miksowania używamy blendera - również gdy dodajemy alkohol.
Ajerkoniak z biegiem czasu troszkę stężeje - przelewamy do buteleczki i odstawiamy na min. 2 dni.
Gotowe! I nie zapomnijcie poczęstować Mikołaja! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz